Back to Question Center
0

Што е Nginx? - Semalt Expert

1 answers:

Nginx [моторот x] е друга HTTP техника и обратен прокси сервер. Nginx функционира како прокси-сервер за пошта, и генерички TCP / UDP прокси-сервер, при што автентицира различни веб-побарувачи за да направи посетител да стигне до веб-страница. Игор Sysoev првично го напиша овој прокси сервер. Други хостинг пакети може да користат методи како што се LAMP стек (Linux + Apache + MySQL + PHP) за да го придвижите WordPress. Nginx може да биде моќна поставка во врска со почитувањето на прокси-пристапот. Потребно, постојат многу начини кои веб-администраторите можат да ги користат за да го имплементираат Nginx. Може да бидете во можност да ги користите сите нејзини карактеристики истовремено користејќи го серверот Apache. Голем дел од веб-сајтовите кои се хостирани на серверот Nginx работат на Apache-то подесување. Постојат заглавија за одговор на HTTPS, како и други прокси што се однесуваат на неа како веб сервери.

Ова упатство од страна на Мајкл Браун, Semalt Менаџер за успех на клиентите, објаснува употреба на самостоен Nginx подесување. Наместо да се потпирате на техниката на Apache сервер, можете само да го користите Nginx како примарен сервер. Може да има некои посебни размислувања при спроведувањето на Nginx на WordPress. Има некои клучни информации кои корисникот треба да ги знае за Nginx. На пример:

  • Сите конфигурации се можни во админ панелот на конфигурацијата на ниво на сервер. Како резултат на тоа, не постои конфигурација на ниво на директориумот. За разлика од .htaccess на Apache или датотеки web.config на IIS, WordPress не може да ја менува конфигурацијата Nginx..
  • Начинот на permalinks функција е малку различен на Nginx отколку на други Apache сервери.
  • Nginx не може да генерира правилни правила за вас. Nginx нема способност за тип. Htaccess, па затоа е невозможно да го конфигурирате серверот од корисничкиот крај.
  • Вие користите приклучоци за да ги инсталирате вашите перманенси. Од суштинско значење е да инсталирате "index.php" што може да формира панел за да дозволи модификации на вашиот сервер.
  • За корисници кои можеби сакаат да добијат некои ограничени способности за htaccess, тие можат да инсталираат htscanner PECL екстензија за PHP. За жал, ова е само развојна модификација и може да дојде со нејзините компликации. Осигурајте се дека имате робустен метод за дебагирање пред да ја примените оваа техника.

Во ова упатство Nginx, претпоставката е дека веќе имате инсталирано Nginx. Како резултат на тоа, инсталацијата и инструкциите за тоа како функционираат не се инклузивни.

Важни информации во врска со Nginx

  • Помошник Nginx ја прикажува map.conf датотеката секогаш кога е креиран нов веб-сајт. Во некои случаи, можеби ќе треба повторно да ја вчитате Nginx рачно за да осигурате дека промените ќе влијаат. Nginx, исто така, ги зачувува веб-страниците во форма на php-fpm, секогаш кога е присутна нова страница.
  • Големите веб-страници можат да го користат Nginx, бидејќи може да се користат повеќе поставувачки домени.
  • Постојат симболички врски, што значи дека не треба да се грижите за случајни бришење или прилагодувања на целиот сервер.

Заклучок

За сопствениците на веб-сајтови кои имаат потреба од обратна прокси-сервер, Nginx поставувањето може да биде суштински пристап. Целата конфигурација прави заедничка претпоставка дека коренот на страницата или блогот е присутен на домаќинот. Референтната точка е на ниво на сервер, а не на корисничката страна. Луѓето мора да ги модификуваат правилата кога ги менуваат аспектите на веб-сајтот, како додавање на блог.

November 29, 2017
Што е Nginx? - Semalt Expert
Reply