Back to Question Center
0

Semalt: Како да ги следите сообраќајот на социјалните медиуми со Google Analytics?

1 answers:

Google Analytics ни овозможува да видиме од каде доаѓа сообраќајот и како да ги ангажираме посетителите со квалитетна содржина. Дополнително, можеме брзо да ги поставиме целите што одговараат на нашите деловни потреби и можеме да ги измериме дали посетителите ги исполнуваат нашите цели. Со Google Analytics, многу е лесно да се добијат вредни увиди за вашите читатели. Исто така, ви помага да го идентификувате и проценете сообраќајот на социјалните медиуми. Фејсбук, Твитер, Google+, Instagram и LinkedIn се најпознати сајтови на социјалните медиуми кои испраќаат различни посетители на вашиот сајт и можете да ги следите преку вашата сметка на Google Analytics.

Овде Рос Барбер, врвен професионалец од Севалт , ќе ве научи како да ги користите Напредните сегменти за сегментирање на сообраќајот на социјалните медиуми. Можете исто така да го набљудувате однесувањето на вашите посетители на вашата веб-страница.

Да започнеме со Google Analytics:

Пред да се нурнете во него, треба да бидете сигурни дека ја користите новата верзија на Google Analytics. За ова, само треба да се најавите на вашата сметка и да кликнете на опцијата Нова верзија на горната лева страна.

Чекор # 1: Идентификувајте ги изворите на сообраќај:

Првиот чекор е да се идентификува кои сајтови на социјалните медиуми испраќаат најмногу сообраќај кон вашиот сајт. За ова, треба да отидете во опцијата "Извори на сообраќај" и да го одберете All Traffic.

Чекор # 2: Направете напреден сегмент:

Откако правилно ги идентификувате изворите на сообраќај, следниот чекор е да се создадат Напредни сегменти за тие веб-страници, за да можете да го поделат сообраќајот во различни категории. Алтернативно, можете да поставите различни сегменти и да ги споредите за да ја оцените разликата.

Чекор # 3: Твитер сообраќајни сегменти:

Можно е да креирате напредни сегменти за вашата сметка на Твитер, за да проверите како се споредува со другите сајтови на социјалните медиуми. За ова, треба да кликнете на опцијата Напредни сегменти во вашата сметка на Google Analytics и да создадете нов прилагоден сегмент. Потоа, треба да му дадете соодветно име на овој сегмент и да ги вклучите twitter.com, TweetDeck, HootSite, bit.ly и t.co на неа.

Чекор # 4: Фејсбук сообраќајни сегменти:

Можете исто така да креирате Фејсбук сегменти на сообраќај, кои се создадени токму како што правите за вашата сметка на Твитер - само треба да ги промените имињата на филтерот на facebook.com и m.facebook.com.

Чекор # 5: сообраќајни сегменти на Google+:

Можете лесно да креирате сообраќајни сегменти на Google+ исто како што сте ги создале сегментите на Фејсбук и Твитер. Се што треба да направите е да го именувате вашиот филтер како plus.url.google.com. Безбедно е да се каже дека Google+ праќа поголем дел од сообраќајот од врската plus.url.google.com..Исто така, ќе видите некои посетители од URL на Google.com, но нема потреба да го вклучите во делот "Филтри".

Социјален медиумски сообраќај:

Сега знаете како да креирате различни сегменти, лесно е да креирате сегменти за сите други сајтови на социјалните медиуми. Вие можете слободно да користите повеќе сегменти и да ги вклучите посетителите кои доаѓаат од StumbleUpon, Delicious, Digg, LinkedIn и Instagram.

На пример, подолу се веб-страниците што можеби сакате да ги вклучите во сегменти со изјавата за ИЛИ:

1. t.co

2. Twitter.com

3. HootSuite

4. Bit.ly

5. TweetDeck

6. Facebook.com

7. plus.url.google.com

8. m.facebook.com

9. Скопје

10. Reddit

Ова се само неколку примери, но можете да креирате повеќе сегменти за различни сајтовите за социјално вмрежување врз основа на вашите барања.

November 29, 2017
Semalt: Како да ги следите сообраќајот на социјалните медиуми со Google Analytics?
Reply