Back to Question Center
0

Semalt: Како да ги блокираме подароците на Дуродар од вашиот сајт

1 answers:

Ако понекогаш поминувате низ вашата Google Анализа, вие мора да пронајдете некои препораки за сообраќај кои се истакнуваат. Фактот што тие постојано се појавуваат во сообраќајните извештаи укажуваат на тоа дека некој испраќа сообраќај кон местото. Сепак, не сите реферери претставуваат вистински луѓе. Постојат оние кои треба да ги блокирате од вашиот сајт.

Следниот текст, обезбеден од Оливер Кинг, врвен експерт од Семалт , опфаќа постапка со која се отстрануваат несаканите упатници. Во овој случај, Дародар е измамнички реферер, но методот е исто така ефикасен и за други несакани препораки.

Што е Дародар?

забележав некоја необична активност од реферер што минуваше под името Дародар. Доменот на реферерот продолжи да се појавува во моите дневници, што ме поттикна да ја посетам страницата и да видам за што се работи. Информациите што ги најдов таму покажа дека е едноставна алатка за оптимизација. Претпоставував дека тоа е стандарден сајт робот собира информации од мојот сајт и нека слајд. По ангажирање со некои членови на онлајн-група на тема Darodar, ми се дозна дека проблемот е многу позначаен отколку што мислев.

Darodar е позната по својата озлогласена навика да испраќа спамери за спамери на многу сопственици на веб-страници. Таа, наводно, го шири спам со користење на малициозен софтвер кој е циркулиран преку ботнет. Иако можеби не сте биле жртви на таков напад, препорачливо е да преземете мерки на претпазливост за да го блокирате од вашиот сајт овој измамнички реферер..

Спречување на Darodar пристап до вашата веб-страница

Првиот чекор што треба да се преземе е да се блокираат сите сомнителни домени преку датотеката .htaccess. Секоја страница која користи WordPress ја има оваа датотека во root директориумот на веб страната. Можете да ги добиете кодовите кои ќе ги користите од Пол Томсон од Buzzwords to Business. Откако ќе го имате кодот, отворете ја постоечката .htaccess датотека и ставете ја на дното. Зачувајте ги новите податоци. Тоа ќе осигури дека вашиот сајт не е нападнат од домените наведени и користени од страна на реферерите од тогаш па натаму. Важно е да се напомене дека измамните реферери имаат многу домени за еднократна употреба и можат да се префрлат во било кое дадено време. Затоа, секогаш бидете претпазливи и продолжете да ја ажурирате. Htaccess датотеката.

Следниот чекор е да бидете сигурни дека ќе ги отстраните сите траги на Darodar од Google Analytics. Важно е да го направите ова, бидејќи обезбедува точност на анализата на GA и извештаите. Шансите се дека стапките на отскокнување од бројните посети од Дародар ги имаат сите податоци искривени. Отстранувањето на реферери кои користат слични тактики како ботови Darodar, осигуруваат дека следењето и следењето на е-трговијата во Google Analytics во иднина не ги зема предвид. Не е важно дали косината е значителна или не, во никој случај не треба да ги засноваат своите одлуки на погрешни или неточни статистики.

Заклучок

Тековниот пост главно ги опишува методите што се користат за блокирање на Darodar од вашата веб-страница. Добрата вест е дека методот работи за било какви несакани препораки што сакате да ги блокирате од вашиот сајт. Двете ќе помогнат во спречување на превиткување на вашата статистика во иднина.

November 29, 2017
Semalt: Како да ги блокираме подароците на Дуродар од вашиот сајт
Reply