Back to Question Center
0

Семалт Експерт: Што е Дародар?

1 answers:

Пред да го прочитате овој напис, проверете го сообраќајот на веб страната најавувања во Google Analytics. Погледнете ги најдобрите референтери и видете дали можете да забележите некој влез со 'Darodar.com' '. Ако е присутно, најверојатно се прашувате: "Што е Дародар?"

Што е Дародар?

веб-страницата на Darodar покажува дека тоа е компанија која нуди услуги за оптимизација. Artem Abgarian, Semalt Виш менаџер за успех на клиентите, вели дека потеклото на Darodar не е прецизно познато. Истражувачите сигурно знаат дека Дародар користи пајаци за да генерира сообраќај, ги игнорира дериватите на robots.txt и не нуди никаква корист.

Darodar се позиционира таму каде што во моментов е со користење на овие ботови за индексирање за да привлече внимание. Тие осигуруваат да ползат што е можно повеќе веб-страници и да остават зад себе трага во сообраќајните извештаи за љубопитни администратори да најдат. Заинтересирани да знаат од каде доаѓа сообраќајот, администраторите ја посетуваат веб-страницата Darodar каде што ја гледаат понудата за оптимизација за вредност и понуда за да се пријават со нив. Никој не знае дали компанијата е легитимна или не. Фактот дека користи брутална сила за да пребарува на веб-страници без да ги разгледува правилата содржани во robots.txt, предизвикува голема загриженост. Сепак, тие исто така тврдат дека можат да уништат секој што бара отстранување од нивниот индекс. Вистината на оваа изјава допрва треба да се потврди

Недостатоци на Darodar индексирање на вашиот сајт

1. Исклучена анализа на податоци

Една од импликациите на Дародар во посета на една страница е тоа што се евидентира во дневниците на сообраќајот. Проблемот со ова е тоа што го отфрла валидниот извор на реферација од листата и не е лесно да му се објасни на извршниот тим зошто Дародар се појавува во извештајот за анализата.

Дародар, исто така, влијае на стапката на отскокнување на страницата. Бидејќи ботови на Darodar посетат една страница одеднаш, нивните акции ги искривуваат стапките на отскокнување на поголем број.

Анализата на податоци и апликациите за следење може да помогнат во филтрирање на несаканиот сообраќај. Можете да филтрирате Darodar од Google Analytics. Со примена на филтер, Darodar нема повеќе да се појавува во вашите извештаи. Одете до администраторот и потоа одберете ја алатката за филтрирање што сакате да ја користите под погледот / профилот.

2. Трошоци за пропусен опсег

Кога роботот Darodar прави барања до локацијата, податоците се движат напред и назад од серверот. Тоа би можело да стане скапо, особено ако серверот работи на ограничен пропусен опсег. Големите количини на сообраќај што ги генерира Дародар може многу брзо да се додадат.

Најдобар начин да се блокира Darodar е да се користи robots.txt кој обично се игнорира. Исто така, тешко е да се блокира доменот користејќи ги директивите на htaccess или слични пристапи, бидејќи користи неколку локации за да генерира сообраќај. Другата опција е да се имплементира блок на ниво на сервер кој може да има сериозни импликации врз перформансите на серверот и затоа не се препорачува.

Каде да одите од тука?

Ако Дародар не се појави во сообраќајните логови, засега ги игнорирајте. Ако забележите скок во пропусниот опсег или само сакате да ги отстраните од вашите извештаи, побарајте да бидете избришани од индексирање. Ако тоа не функционира, тогаш примени некои правила базирани на сервери кои го одбиваат пристапот од било која активност од Darodar.com.

November 29, 2017
Семалт Експерт: Што е Дародар?
Reply