Back to Question Center
0

Експерт од Семалт: Уредување на вики

1 answers:

Википедија е енциклопедија веб-сајт со глобален успех од над 3,3 милиони англиски статии. Вики им овозможува на корисниците на интернет директно да ги објавуваат своите коментари без каква било форма на цензура. Всушност, може да биде уредуван од било кој во исто време да се добие пристап до над милијарда корисници. Многу луѓе можеби се прашуваат дали информациите што се присутни на Вики е легитимна. Изненадувачки, многу луѓе се подготвени да објавуваат веродостојни информации за Википедија. Википедија е далеку една од најдобрите онлајн форми на енциклопедија во светот.

Јулија Вашнева, Селталт Виш менаџер за успех на купувачи, наведува дека веб-страниците за е-трговија и друг онлајн стартување можат да ја искористат предноста да се појавуваат во Вики. Прво на сите, тоа е знак на кредибилитет, како и легитимитет. Покрај тоа, луѓето имаат моќ да ги коментираат или критикуват сите информации присутни на Википедија. Различни научници развија студии базирани на вмрежување на заедницата на Вики. Различни поединци можат да го користат од различни причини да ги воспостават своите брендови на различни нивоа. Подолу се дадени неколку совети кои ќе им помогнат на веб страната да влезе во базата на податоци за пребарување на Википедија:

Регистрирајте сметка. Исто како и повеќето веб-сајтови, неопходно е да се регистрира сметка на нивната веб-страница. Профил овозможува на корисникот да добие разни предности, како анонимност, како и лична безбедност. Во која низа содржината се појавува, постојат бројни придобивки од добивање на анонимно корисничко име за сајбер безбедноста.

Запознајте се со петте столбови. Во Вики, постојат пет основни принципи кои корисниците треба да научат да успеат..Овие столбови претставуваат задолжителна приврзаност за сите корисници на оваа веб-страница. Луѓето не треба да ја користат Википедија за канализирање на нивните лични потреби, како и себични идеологии и теории. Ова е причината зошто цитирањето релевантни извори е од суштинско значење во Википедија.

Бидете храбри во вашата порака. За да бидете успешни во Вики, потребна ви е смела порака и чувство на авторитет. Постојат илјадници нови Вики корисници. На Википедија, вашиот бренд треба да биде авторитативен во вашата целна ниша.

Запознајте ја вашата публика. Објавувањето содржина насочено кон целната ниша е од суштинско значење. Изглед е важен, исто така, особено ако бренд треба само да се ангажира релевантната публика за целокупниот процес за работа. Главно, публиката носи повеќе посетители во вашиот вистински домен чија врска е присутна во Вики.

Не плагијат. Бидете оригинални во вашата содржина и брендирање. Целта на создавање кориснички сметки е да се осигури дека проблемите со авторските права не влијаат врз начинот на кој веб-локациите ги извршуваат.

Бидете сигурни дека користите цитати. Еден од начинот на кој пост може да се здобие со авторитет е преку цитати. Бидејќи вашата содржина се однесува на други публикации, постои чувство на релевантност, како и висок одѕив на учесниците во конкретната ниша.

Избегнувајте самопромоција. Википедија не е платформа за објавување ништо на личен или неформален контекст. Вики дава можност за користење на модерен електронски систем на Википедија.

Заклучок

Вики може да биде основен чекор кон вашето онлајн стартување. Како резултат на тоа, може да им помогне на луѓето да стекнат публика надвор од нивната сегашна посета. Вики може да го изложи бизнисот на група на онлајн корисници во форма на споделување на знаења. За новодојдените, можно е да се добие каква било помош во Википедија со начинот на кој се присутни ставки.

November 29, 2017
Експерт од Семалт: Уредување на вики
Reply